EN
14 oktober 2019

Inventieve eenvoud: simpel, maar niet makkelijk

Helder, duidelijk en volgens een sterk concept. Dat is inventieve eenvoud. Simpel, maar niet makkelijk. We blijven er scherp op, hoe groot of bescheiden de opdracht ook mag zijn.

 

Bij WIM werken we volgens inventieve eenvoud. Het is onze filosofie, het zit in ons DNA. Duidelijk en onomwonden, zodat de boodschap het krachtigst overeind blijft. Daar streven we in ons werk dagelijks naar. Of we nu werken aan de ontwikkeling van een nieuwe positionering van een merk, een nieuw logo ontwerpen voor een opdrachtgever of een pakkende visual uitwerken voor social media, we blijven scherp op inventieve eenvoud.

Wat ons ook scherp houdt, is het speelveld waar we ons in begeven. Reclame en communicatie mag dan wel ons vak zijn, het zijn begrippen waar iedereen dagelijks mee te maken heeft. Het is een feit dat een gemiddeld westers mens iedere dag met honderden reclameboodschappen wordt geconfronteerd. Soms bewust, zoals wanneer het reclameblok op de radio of televisie voorbij komt, maar nog vaker onbewust. Denk bijvoorbeeld aan talloze advertenties online of in print. Waar je achteloos overheen bladert in de krant, of bij abri’s langs de straat die je voorbij rijdt en je wellicht amper opmerkt.

De beste reclames daarvan blijven hangen. Maar irritante commercials of reclames die vragen oproepen hebben eveneens een effect op je. Waarmee we niet zeggen dat ze ook hun doel bereiken: een reclame moet bijdragen aan een positief merkimago en liefst aanzetten tot gebruik van het product van de afzender. Een effect bereiken kan dus ook negatief zijn. Zo werd de radiospot van All Secur / Allianz Direct van de afgelopen periode lang niet door iedereen als plezierig ervaren. De spot, waar een gesprek tussen twee personen ettelijke malen door een hinderlijke jingle werd doorsneden, informeert enerzijds over een nakende naamsverandering, maar de irritatie-factor wegens de jingle kan er bij een deel van het publiek toe leiden om deze aanbieder van verzekeringen volledig links te laten liggen.

Reclame ontroert, verbaast en spreekt tot de verbeelding. Het zet je aan het denken, of maakt je aan het lachen. Een recente uiting die me aan het denken zette was de radiospot van doe-het-zelfketen Hornbach. Dit merk met de bekende ‘Aya-yippie-yippie-yay’ audio-signature – wie zingt ‘m niet mee? – staat bekend om markante uitingen. Zo hadden ze eerder dit jaar de zweetluchtcommercial over ‘zó ruikt het voorjaar’, waarbij vieze en vol gezwete werkmannenshirts gesealed en al naar Japan werden gestuurd, waar ze een hot item bleken te zijn. Fantastisch! Dit najaar horen we hen met ‘de ochtend is van ons’. Een statement dat je eerder aan een bakker of krant zou toedichten, maar waarmee ze zeggen dat je al ’s ochtends aan die ene klus begint waar je al zo lang mee wil starten. Op zich een prima gedachte, maar wel een met een omweg die niet voor iedereen even duidelijk is: in de commercial wordt nergens verteld dat de afzender een bouwmarkt is, of dat ze je helpen aan de beste hamers en spijkers. Het woord ‘klussen’ komt niet voorbij. Met andere woorden, er wordt wel erg veel aan je eigen verbeeldingskracht overgelaten.

Voor wie op zoek is naar reclame en communicatie volgens inventieve eenvoud, kiest voor een krachtige boodschap zonder vraagtekens. Helder, duidelijk en volgens een sterk concept. Simpel, maar niet makkelijk. We blijven er scherp op, hoe groot of bescheiden de opdracht ook mag zijn.

[Pascal Vugts]